Waarom een goede structuur van je webtekst zo belangrijk is

Ik lees liever een boek dan een computerscherm. Jij ook? Lezen vanaf het scherm is vermoeiend voor je ogen. Het gaat ook een stuk trager dan het lezen van papier. Je doet de bezoekers van je website daarom geen plezier met onoverzichtelijke grote lappen tekst.

Informatiebrij

Toch zijn er nog steeds veel websites met erg veel tekst. Als ik op zo’n website terecht ben gekomen, heb ik meestal geen zin om me eerst door die informatiebrij heen te werken. De meeste mensen niet. En daar gaat weer een klant!

Scanbare teksten

Lezers willen de tekst kunnen scannen. Het grootste deel van de tekst laten ze voor wat het is. Ze zappen door de tekst heen. Wanneer je voor het scherm schrijft, houd je teksten dan kort. En schrijf scanbare teksten. Dan ziet je bezoeker in één oogopslag of de pagina voor hem interessant is. Zo help je je lezers op weg.

Structuur

Een manier om je teksten scanbaar te maken is door ze goed te structureren. In een goed gestructureerde tekst staat alle informatie in een logische volgorde. Je kunt dit doen door je tekst in alinea’s in te delen.

Alinea

Een alinea is de kleinste structuureenheid van een tekst en vormt een afgeronde eenheid. Een goede alinea bestaat uit een aantal zinnen die allemaal over hetzelfde gaan.

Kernzin

Meestal zijn de zinnen niet gelijkwaardig aan elkaar: één van de zinnen is de belangrijkste. Dat is de kernzin (of topische zin). Deze zin geeft aan waar de alinea over gaat en doet een uitspraak over dat onderwerp. De andere zinnen ondersteunen deze zin.

De kernzin staat meestal aan het begin van een alinea, soms aan het einde. De beste plek is aan het begin van een alinea. Want hoe eerder de lezer de belangrijkste informatie ziet, hoe sneller hij de opbouw van de tekst begrijpt. En hoe groter de kans dat hij de tekst ook echt leest.

Tips

Hoe ga je te werk bij het structureren van je webtekst?

Eerst denken, dan schrijven. Denk goed na waarover je wilt schrijven. Maak een tekstschema en bepaal wat in welke alinea komt te staan. Dan begin je met het ‘echte’ schrijven.

Wat je nog meer kunt doen om je webpagina overzichtelijk te maken:

  • Zet witregels tussen de alinea’s.
  • Maak de kernzinnen vet.
  • Houd de alinea’s kort. Max. 5 à 6 zinnen. Max. 50 woorden.

Recente blogartikelen

Over Els Brouwer

Els BrouwerDoet sinds 2007 aan online copywriting en contentmarketing, samen met ondernemers. Helpt graag, maar heeft wel een mening. Wars van goeroes en nuchter as a dodo.