AI maakt je dom

AI maakt je dom

Al jaren roep ik: wanneer het niet lukt om te schrijven voor je bedrijf, weet je eigenlijk niet waar je mee bezig bent. Je hebt geen vat op de materie, begrijpt niet waarom je klanten voor jou moeten kiezen en ook niet hoe jij ze kan helpen.

‘Ik krijg het niet op papier’

Is een verschrikkelijk slap excuus. Dat ik heus wel begrijp. Want je denkt of vindt dat het in één keer goed moet, en dat verlamt je. Zo komt er natuurlijk niks fatsoendelijks* meer uit.

Bovendien vergis je je schromelijk

Het hoeft namelijk niet meteen goed. Je kan later altijd schrappen, aanvullen, de boel omgooien, verbeteren. Maar dat kan pas op basis van je eerste rommelversie, waarop je zo hebt zitten zwoegen in je hoofd.

Ik zie het aan klanten die besluiten om een boek of e-book te maken. Dat is een heel proces, waarin ze zichzelf hard tegenkomen – want ook bij hen gaat het niet vanzelf.

Ergens in dat proces komen ze bij mij

Soms aan het begin, om te sparren over de structuur. Soms aan het eind, om van het concept een strakke finale versie te maken. En soms ook in het midden, om ze vlot te trekken als ze zijn vastgelopen.

Uiteindelijk ligt het er: een uitgewerkte visie, een autobiografie waarin ze lezers meenemen in hun leven, een mini-handboek. Wat ze van A tot Z zelf hebben uitgedacht en waar ze helemaal achter staan.

Dan zijn ze zo trots als een aap met zeven staarten. En: een stuk wijzer geworden over zichzelf en hun bedrijf.

Sommigen prijzen AI en ChatGPT de hemel in

En die tools kunnen ook echt wel wat. Maar als jij baas in eigen hoofd wil blijven, moet je je er niet aan willen overleveren. AI en ChatGPT kunnen al dat lastige denkwerk niet voor jou doen.

Schrijven is denken op papier, denken via het toetsenbord. Dat moet je zélf doen, en niet uitbesteden aan een vaag algoritme.

Dat geploeter met woorden is voor je eigen bestwil, en als je er hulp bij nodig hebt, weet je me te vinden

Met slechts één mailtje heb je een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

* Natuurlijk is de term ‘fatsoendelijks’ geen goed Nederlands! Maar mijn moeder gebruikte het, en af en toe fiets ik ‘m erin. Als zelfschrijver ben je immers zo vrij als een vogel.

Recente blogartikelen

Over Els Brouwer

Els BrouwerDoet sinds 2007 aan online copywriting en contentmarketing, samen met ondernemers. Helpt graag, maar heeft wel een mening. Wars van goeroes en nuchter as a dodo.