In 5 stappen naar een perfecte tekst
Ik verdien al decennia mijn brood met woorden. Eerst als redacteur van boeken en maker van e-courses, nu als tekstschrijver en redacteur voor het web. En ik mag wel zeggen: ik heb heel wat woorden voorbij zien komen. Natuurlijk van mijzelf, maar ook van anderen. Op websites en weblogs, in artikelen, e-zines en nieuwsbrieven, etc.
En ik sta vaak te kijken van de geweldige power die in die teksten zit. Sommige ondernemers zijn echte multitalenten. Ze zijn goed in hun vak en kunnen ook nog eens een goed verhaal op papier zetten. Je proeft in de tekst dat ze er echt voor zijn gaan zitten en goed hebben nagedacht over het onderwerp en een heldere structuur.
Ben jij ook zo’n schrijvende ondernemer? Dan maak je waarschijnlijk eerst een conceptversie van de tekst die je daarna redigeert vanaf het beeldscherm. Misschien vind je dat je tekst er zo op het eerste gezicht goed uitziet. Helder afgebakende alinea’s, genoeg wit, niet te lang, lekkere kop. Niks meer aan doen, zeg je misschien. Maar da’s dus niet helemaal waar.
Vaak blijken er toch nog rare verschrijvingen, dubbele woorden of spaties, en spelfouten in je tekst te zitten. Dat zie je pas later. Nadat je je e-zine hebt verstuurd en je er niets meer aan kunt veranderen…
Het vervelende is dat je klanten het waarschijnlijk wel meteen zien. Je klanten kijken namelijk met een frisse blik naar je tekst en zien in 1 oogopslag al je fouten. En dan maak je niet zo’n goede beurt. Want typefouten en andere onjuistheden staan slordig.
Dus moet je – voordat je je tekst de wereld in brengt – nog iets doen: de finale check. Het mooie is dat je die gewoon buiten kunt doen, bv. in je eigen ligstoel in je tuin.
1. Maak een print van je tekst
Het klinkt wellicht een beetje twintigste-eeuws eenentwintigste-eeuws: een papieren print maken. Maar de eindcontrole van je tekst gaat dan echt beter dan vanaf het scherm. Je weet toch dat lezen vanaf het scherm moeizaam gaat? Dat betekent dus ook dat je de finale check beter niet vanaf het scherm doet.
Maar maak de print wel direct nadat je je tekst hebt voltooid. En leg het weg. Het gaat er nu om dat je het even laat bezinken en afstand neemt.
2. Doe dan even helemaal niets
Nu is het tijd voor je ligstoel in je tuin, een wandeling in het park of een frappucino om de hoek. (Bijna het mooiste onderdeel van het schrijfproces!) Straks keer je weer met een opgefriste blik naar je tekst. Maar nu even niet.
3. Lees je tekst hardop voor
Het klinkt misschien raar. Maar je zult zien dat het werkt: lees je tekst hardop voor. (Waarschijnlijk wil je dan even alleen zijn …) Want daar waar je stottert of struikelt, loopt je tekst niet lekker. Misschien is een zin te lang of klopt de woordvolgorde niet. Verbeter dat dan. Ik doe dat zelf bij al mijn teksten. Lees deze alinea maar eens hardop voor; je zult merken dat hij best lekker ‘bekt’.
4. Lees je tekst achterstevoren
Je bent slimmer dan je denkt. Ja, ook jij! Als je je tekst achterstevoren – en beginnend bij het einde – leest, ontgaan de betekenis en samenhang van de zinnen je. Je hersenen gaan dan toch proberen om er iets van te snappen. Met deze extra breinstimulans kun je eenvoudiger fouten in je tekst opsporen.
5. Laat het iemand anders lezen
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik dit zélf dus niet (altijd) doe. Maar ja, ik ben dan ook een goede tekstschrijver :-). Als tekstschrijven echter níet je dagelijkse werk is, vraag dan aan iemand om je tekst kritisch door te lezen. Het zal je ‘verrassen’ hoe snel je meelezer er nog een fout weet uit te halen.
Ik hoop van harte dat deze 5 tips je zullen helpen bij het produceren van perfecte teksten!
Recente blogartikelen
Over Els Brouwer
Doet sinds 2007 aan online copywriting en contentmarketing, samen met ondernemers. Helpt graag, maar heeft wel een mening. Wars van goeroes en nuchter as a dodo.