Van mij mag jij je eigen teksten schrijven

Wil jij de komende weken je webcopy verbeteren?

Of een verkooppagina voor een nieuwe dienst schrijven?

Lekker zelluf doen.

Kan hoor.

Krijg je van mij een paar schrijftips

‘Toevallige’ schrijvers hebben één ding gemeen: ze denken dat de eerste versie die ze schrijven ook gelijk het beste is wat ze te bieden hebben. Dat is niet zo. Er zit veel meer in ze.

Als je zo denkt, zit je jezelf wel enorm in de weg. Schrijven kost enorm veel moeite, je wordt er onzeker van, je gaat er houterig en schools van schrijven, en uiteindelijk uit arren moede misschien zelfs formules van anderen kopiëren.

Het enige wat je nodig hebt is een beetje knappe tekst. Een tekst die jouw boodschap goed overbrengt en graag gelezen wordt door je klanten.

Wil je mijn recept voor lekker en helder schrijven? Vier ingrediënten slechts.

Blok tijd

De legendarische copywriter Eugene Schwartz begon ermee. Zette gewoon z’n keukenwekker op 33 minuten en ging schrijven – of iets anders doen, zoals uit het raam kijken. Wat hij ook deed, hij bleef achter z’n bureau zitten. Als de wekker afging, stond hij op en deed 10 minuten iets anders. Dat hield hij een paar uur per dag vol. Had nooit last van writer’s block en was waanzinnig productief.

Ja, dat lijkt inderdaad op de Pomodori-techniek, waarvan de aanhangers naast een luid tikkend, tomaatvormig wekkertje werken in blokken van 25 minuten waarna ze 5 minuten even iets anders gaan doen. Schijnt ook the bomb te zijn voor je productiviteit.

Ik geef de voorkeur aan de 33 minuten van Schwartz, gewoon met m’n (niet-tikkende) iPhone. Misschien een beetje recalcitrant (of kinderachtig …). Maar ik vind die 25 minuten te gladjes, te precies passen in een werkschema van zoveel uur op een dag.

Wil jij grote slagen maken de komende weken? Maak dan elke dag een paar uur vrij, ga zitten en werk in blokken van zoveel minuten als je zelf wilt – als je maar niet wegloopt van je scherm en toetsenbord (of je papier en pen).

Sla je piketpalen

Schrijven is een soort balanceeract tussen vrijheid en structuur. Je maakt een tekening waarin je alle kleuren van de wereld kunt gebruiken – mits je binnen de lijntjes blijft.

Het voorwerk. Voordat je begint met schrijven, geef je jezelf antwoord op een aantal vragen. Wat voor tekst ga ik schrijven? Voor wie? Wat wil ik ermee bereiken?

Elk onderwerp, elke soort tekst heeft z’n eigen ideale hoeveelheid woorden en structuur. Voor elke soort tekst – homepage, verkooppagina, blogartikel – kun je bovendien kiezen uit verschillende stramienen met elk een eigen opbouw. Googel en je zult vinden.

Vaste prik: kop, alinea’s en subkoppen. Keuze gemaakt voor een bepaalde opbouw? Geef per alinea in steekwoorden aan wat je wilt zeggen.

Schrijf je shitty first draft

Shitty first draft: prachtige term van de Amerikaanse auteur Anne Lamott uit haar boek ‘Bird by Bird’. Een pleidooi voor de slechte eerste versies die je nodig hebt om betere, volgende versies te maken.

Als je kunt accepteren dat je met zo’n kladversie bezig bent, kun je vrijer schrijven en krijg je uiteindelijk een betere tekst.

De leuke bijvangst is dat je veel meer met je eigen stem gaat schrijven. Los van afgezaagde formules of uitgewoonde clichés. Of omdat je denkt dat je nu eenmaal zo moet schrijven omdat je dat ergens gelezen hebt bij een of andere marketinggoeroe.

Dus wat je nu doet is voor de vuist weg schrijven. Doe je ogen dicht en begin te typen. Volg wat er in je op komt. Begin met de laatste alinea, de middelste of toch de eerste. Maakt niet uit. Geef woorden aan alle alinea’s. Brainstorm losjes over de titel en de (sub)koppen. Corrigeer geen tikfouten. Schrijf gewoon door.

Na een tijdje heb je waarschijnlijk een fikse woordenbrij. Niet echt mooi. Maar dat is helemaal niet erg.

Enters Godfried Bomans.

Cut the crap

De ooit wereldberoemde Haarlemse schrijver Godfried Bomans (wie leest ‘m nog?) zei: ‘De taal is een handschoen die strak om de huid van de inhoud getrokken is. Je moet er een heleboel weggooien, voor je die ene vindt, die precies past. Schrijven is schrappen.’

En dat is wat nu je gaat doen – my favourite part.

Herlees wat je hebt geschreven. Schrap de onzin. Schrap de dubbelingen. Herschrijf waar nodig. Check de logische opbouw. Komt je punt duidelijk naar voren, zeg je alles wat nodig is? Kun je het korter zeggen? Doe dat dan! Zijn de woorden die je gebruikt ook echt jouw woorden? Gebruik je vaak dezelfde woorden? Check een synoniemenwoordenboek. En check de grammatica en interpunctie.

Drink dan een lekker glas wijn en slaap er een nachtje over. Maak een printje van je tekst en lees ‘m hardop aan jezelf voor. Als je wilt dat je tekst een beetje lekker bekt, kun je de woorden ook ’t beste letterlijk in de mond nemen. Daar waar je struikelt, en dat merk je vanzelf, loopt je tekst niet. Verbeter waar nodig.

Nogmaals het hele recept

Blok tijd.
Sla je piketpalen.
Schrijf je shitty first draft.
Cut the crap.

Je kunt ook teveel tekst schrappen

Recente blogartikelen

Over Els Brouwer

Els BrouwerDoet sinds 2007 aan online copywriting en contentmarketing, samen met ondernemers. Helpt graag, maar heeft wel een mening. Wars van goeroes en nuchter as a dodo.